rel="canonical" href="http://www.selce.org/" />
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ZANIMLJIVOSTI IZ SELCA

S plaže je tjerao ljude koji nisu uzeli ležaljke, pobacao ručnike,gurao turiste s plaže(24-07-2018)

Već dvije godine kupači se u centru Selca žale na koncesionara koji "terorizira" one koji ne žele od njega unajmiti ležaljke. Prošlog tjedna opet je vrijeđao turiste i grubo vikao na njihTuristi na plaži Poli mora u centru Selca ostali su zatečeni ponašanjem bahatoga koncesionara koji, prema tvrdnjama mještana, već dvije godine “terorizira” kupače koji ne žele od njega unajmiti ležaljke.Neugodan incident zbio se i prošli tjedan kad je navedeni bezobrazno i grubo vikao i vrijeđao turiste. Kad je iznajmljivač prišao turistima i obratio se muškarcu s “ti”, on ga je odmah upozorio da nisu skupa ovce čuvali i da mu se obraća s “vi”. “Djelujete kao da jeste ovce čuvali”, odgovorio mu je iznajmljivač ležaljki. Mještani kažu kako je bahati “gazda plaže” ogradio cijelu plažu te ljudima kasnije pobacao i ručnike.- Dotični koncesionar bit će pozvan na razgovor kako bi vidjeli možemo li se dogovoriti i spriječiti ovakvo ponašanje - rekli su iz grada Crikvenice.Jučer 24-07-2018 se pojavila i druga snimka, na kojoj je incident iz prošle godine. Tad je bahatoga koncesionara šakom u glavu udario muškarac, također tijekom svađe zbog ležaljki. Koncesionar Miroslav Mesaroš za Index je rekao kako muškarac koji ga je udario i njegovo društvo nisu htjeli platiti za ležaljke te da su ga prebili.(copy 24 sata)“Otkazale komande” turistički brod pun turista zabio se u usidrene brodove i nekoliko pasara potopio

Danas 31-08-2017 nešto prije 18 sati dogodila se nesvakidašnja i teško objašnjiva pomorska nezgoda u lučici u Selcu koja je samo srećom okončana bez težih posljedica.

Turistički brod “Kremenik” prevelikom je brzinom bez komandi uplovio u lučicu te je svojom lijevom stranom udario u dva ribarska broda nakon čega se nasukao na pličinu oštetivši pritom još nekoliko manjih plovila.Na brodu se u trenutku ove pomorske nezgode nalazilo mnoštvo turista i prava je sreća u nesreći da nitko nije ozlijeđen. Očevici tvrde da je spasonosan bio sraz s ribarskim brodom na vezu, uslijed kojeg je turistički brod skrenut s kursa koji ga je vodio direktno u pravcu obale.Za turiste zanimljiv događaj pun uzbuđenja.

Zapovjednik je nakon nesreće izjavio kako se nije uspio zaustaviti zbog kvara na pogonskom stroju.Inače “Kremenik” je kao turistički brod sjevernim Jadranom plovio već četvrtu godinu za redom, nudeći turistima izlete na Vrbnik, u Bašku, Goli Otok i Grgur.

Trg u Selcu 13-05-2017...fešta nakon rekonstrukcije

Trg u Selcu 16-10-2016

Novi radovi u Selcu 10-10-2016

Počeli radovi u Selcu 25-04-2016

Novi obalni zid u sklopu uređenja

Trga palih boraca u Selcu

KOVAL

Selce--01-03-2016 ŽLU Crikvenica suglasna s radovima izgradnje selačkog trga Napravljen je još jedan korak k početku gradnje novog trga u centru Selca.Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić potpisali su sporazum kojim ŽLU Crikvenica daje suglasnost za početak radova na uređenju trga u Selcu na dijelu koji je u ingerenciji ŽLU Crikvenica. Time su ostvareni svi preduvjeti za ishođenje potrebne dokumentacije za gradnju obalnog zida i uređenje trga u Selcu.Radovi bi trebali početi početkom veljače. Obalni zid će se pozidati do početka turističke sezone. U tom periodu će se i nasipavati more. Radovi će stati kako se ne bi ometala turistička sezona, a na jesen počinje uređenje partera. Selčani i njihovi gosti šetati će po novom trgu već na proljeće 2017. godine....Pogledaj galeriju slika trga»

PORDUČJE IZVOĐENJA RADOVA

Ravantelj Kružić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma jer će se projektom poboljšati stanje lučke infrastrukture u luci Selce. Nadam se da ćemo i na sljedećim projektima jednako tako uspješno surađivati, a sve u cilju povećanja kapaciteta luka i kvalitete usluge u istima, zaključuje Kružić.Gradonačelnik Rukavina istaknuo je da ga iznimno veseli što je ŽLU Crikvenica prepoznala važnost projekta i dala Gradu suglasnost kako bi radovi što prije mogli započeti, a Selce dobiti novi, ljepši izgled uz zadržavanje svog identiteta malog, pitoresknog, primorskog mjesta. Kontinuirano ulaganje u razvoj svih naših mjesta dokazujemo i ovim velikim projektom, nadodao je Rukavina.

klik na sliku za detalje

- Selce će dobiti veliki trg koji će se se raširiti na dvije tisuće kvadrata što odgovara veličini dva i pol rukometna igrališta. Trg palih boraca punuditi će gotovo tisuću kvadrata prostora. Oba trga pokriti će se kamenom. Postojeći kamen koji brani Selce od mora 200 godina, ugraditi će se u novi obalni zid, čime su Selčani zadovoljni. Novi obalni zid biti će dug 116 metara. Nasipavanjem mora dobiti će se novi plato ukupne površine 1.200 kvaadrata. Promet će centrom mjesta definitivno teći jednosmjerno. Selce će dobiti više prostora za šetnicu koja je ljeti bila prilično uska za kolone turista. I manifestacije će dobiti više zraka, jer će nove površine ponuditi više prostora.

Trg u Selcu stajati će 10 milijuna kuna. Radi se o najvećem projektu crikveničke vlasti u aktualnom mandatu. Prije tri godine izgrađen je novi Trg Stjepana Radića, centralni trg u Crikvenici, koji je stajao 27 milijuna kuna. Radićev trg najskupljoi je projekt u 22-godišnjoj povjesti Grada Crikvenice....Pogledaj cijelu galeriju»ZANIMLJIVOSTI IZ SELCA

Heroj iz Selca: Ribar spasio promrzlog bambija iz mora

KOVAL

Selce--01-10-2014 Ribar Saša Jeličić (33) je preplašenu životinju stavio u barku, gdje ju je utoplio dekom. S njom se odvezao do obale, a onda ju pustio da odskakuće u šumu.

Borila se da ostane na površini. Bila je potpuno iznemogla, jedva živa, rekao nam je ribar Saša Jeličić (33) koji je u utorak u moru po kraj Selca ugledao preplašenu srnu.Saša kaže kako je životinja plivala iz smjera otoka Krka.

- Prišao sam joj blizu i podignuo je u barku. Nije se opirala. Polegao sam je u barku i pokrio dekom jer se sva tresla. Tko zna koliko je dugo bila u vodi - govori ribar zvani Korea.Kaže kako je srna bila jako mala i da je imala oko 30 kilograma.S njom je u barci proveo oko dva sata, koliko mu je trebalo da pokupi ribarsku mrežu. Nakon nekog vremena srna je počela dolaziti k sebi. Tada joj je dao vode. Došavši do obale nadomak Novog Vinodolskog, Saša, uz nazočnost znatiželjnih prolaznika koji su s pljeskom i veseljem pozdravili njegovu gestu, pustio je srnu u šumu.Tada je već mogla stati na noge te je veselo odskakutala dalje svojim putem.

INFO:TURISTBIRO- SELCE tel:+385-51-765-159 / +385-51-765-165

DOGAĐANJA U SELCU

PREPORUKA: TOP DESTINACIJA


OBIČAJI U SELCUMOŽDA VAS ZANIMA

Da se podsjetimo kako je nekad bilo va SELCU

POVIJEST I ZNAMENITOSTIPovijest Selca seže u doba Rimljana, a naziv Selce se prvi put spominje 1366. godine kao dio Bribirske župe. Još potkraj 6. stoljeća hrvatska plemena naseljavaju ovo područje. Asimiliraju zatečeno romansko stanovništvo i od njih preuzimaju vještinu uzgoja vinove loze.

Tijekom srednjeg vijeka Selce je bilo poznato po svojim vinogradima. Uz zemljoradnju i stočarstvo, postupno se razvijaju ribarstvo i pomorstvo.1224. godine Krčki knezovi dolaze u posjed Vinodola pa time i Selce dolazi u posjed ove velikaške obitelji. 1572. godine Selce i gotovo cijeli vinodolski posjed preuzimaju knezovi Zrinski koji potiču trgovinu. Tako se i trgovačka luka u Selcu intenzivno razvija.

Lokalno stanovništvo se tradicionalno bavilo vinogradarstvom, maslinarstvom, ovčarstvom i tunolovom. Masline su se prerađivale u čak tri mlina za preradu maslina, tzv. "toča".

miss
GRADSKA VODA


Uz ribarstvo, Selčani su se u 19. stoljeću bavili pomorstvom i trgovinom pa je potkraj 19. stoljeća u mjestu bilo dvadesetak većih jedrenjaka kojima se prevozilo vino, ulje i druga roba.

Uz zanimljivu povijest, Selce ima i bogatu kulturnu baštinu.

Kapela svetog Josipa prvotno je bila svetište barokne Crkve svete Katarine. Crkveni oltar sagrađen je pod utjecajem venecijanskih majstora koji u ovim krajevima grade barokne "zlatne oltare".

U zelenilu malenog parka nalazi se Kapela svete Katarine za koju se pretpostavlja da potječe iz doba predromanike.

miss
GRADSKI TRG

Župna crkva svete Katarine sagrađena je 1888. godine u stilu visokog historicizma. Glavni oltar izradio je od mramora poznati riječki majstor Pietro Rizzi, a slikar Giovanni Fumi izradio je sliku Sv. Katarine koja se nalazi iznad svetohraništa. Svod u svetištu oslikao je Ferdinand Ludwig iz Senja. Iz stare crkve su prenesene orgulje i barokna kamena krstionica.

Selački naziv za sve izvore vode je polača. Ispod Crkve Sv. Katarine nalazi se posljednja polača na kojoj je uređeno perilo tj. prostor za pranje.

Na zidu pored izvora nalazi se mozaik koji prikazuje selčanku u narodnoj nošnji koja dolazi na vodu s brentom tj. kantom.Da bi se smanjile ljetne žege, Ugarska pomorska gubernija dala je sagraditi veliku vodospremu, o čemu postoji memorijalni natpis na vanjskom zidu.

U središtu Selca nalazi se galerijski prostor s potpuno sačuvanim postrojenjem i opremom Toča.

PLAŽA
LUKA

Posljednji selački toč sagrađen je od kamena uzetog s obližnjih rimskih ruševina, vjerojatno u 18. stoljeću. Sadrži monolitni kameni kotač, prešu za cijeđenje te kamene posude za čuvanje ulja i raznovrsne druge drvene posude.

Kulturna baština u Selcu se temelji na crkava, kapela, TOČ, što je mlin za masline, izgrađen u 18. stoljeću. U St. Katarine nalazi se zadržao barokni relikviju s moćima sv Katarine. Kapela Svete Katarine nalazi se u malom parku, izgrađena u doba predromanike. Kapela Svetog Jurja, sagrađena u 9.-11. stoljeću, posvećen je najpoznatije svecu iz srednjeg vijeka.

Hrvatska je jako lijepa zemlja s velikom količinom izbora, pa ako ste fizička ili luksuzna putovanja, ili baš kao i romantike ili duge šetnje, možete odabrati Hrvatskoj Smještaj u svoje odredište i dobiti kvalitetnu uslugu za sve što je potrebno ...

Hrvatska je jako lijepa zemlja s velikom količinom izbora, pa ako ste fizička ili luksuzna putovanja, ili baš kao i romantike ili duge šetnje, možete odabrati Hrvatskoj Smještaj u svoje odredište i dobiti kvalitetnu uslugu za sve što je potrebno ....Pogledaj cijelu galeriju »

VELIKI POŽAR U SELCU 23-07-2012

VATRENA STIHIJA U SELCU Pred vatrogascima je teška noćSELCE 23-07-2012:

Vatra je u Selcu ispod jadranske magistrale zahvatila i skladišno-prodajne prostorije "Rabkomerca", a u opasnosti su i prve stambene zgrade. U gašenju sudjeluju vatrogasne postrojbe iz više županijskih mjesta i gradova, a s obzirom na to da se vatra nošena burom teško gasi, najavljena su i pojačanja gasiteljima iz Gorskog kotara. Na gašenje je upućeno uz 150 aktivnih upućeno još 80 vatrogasaca iz Zagrebačke, Karlovačke i Zadarske županije čiji se dolazak očekuje oko 17 sati. Očekuje se i dolazak ravnatelja DUZS-a, dr.sc. Jadrana Perinića te glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Kanaderi zbog bure ne mogu intervenirati, a snažan vjetar često mijenja smjer što dodatno otežava vatrogascima.

Dim je nošen vjetrom prekrio turističko mjesto Selce, odakle su evakuirani gosti iz Autokampa "Selce" (crikvenički „Jadran“ ) i odmarališta Hrvatskoga crvenog križa te iz Kampa "Club Adriatic", također na jugoistočnom dijelu Selca.Iz Autokampa "Selce" evakuirano je svih tisuću gostiju, uglavnom Slovenaca i Austrijanaca, te 400 gostiju iz Kampa "Club Adriatic" u kojem je bilo 470 turista.Opasnost od širenja požara ispod jadranske magistrale bila je u jednom trenutku velika. Vatra je tada zahvatila i oštetila Vrtni centar (ispod magistrale), te mjestimice ugrozila autoservisnu radionicu i prodajni centar „Rabkomerc“ (iznad magistrale), ali veće su štete spriječene.Čule su se glasine da u kampovima eksplodiraju ostavljene plinske boce, ali direktor Autokampa „Selce“ Predrag Jeličić to je opovrgnuo. Vatra, na sreću, nije zahvatila kampove u Selcu.; ...

EUROPE--CROATIA--SELCE--WWW.SELCE.ORG